De Britse premier Rishi Sunak wil de komende jaren honderden miljoenen investeren in de nucleaire industrie. De plannen moeten tegen 2030 circa 40.000 nieuwe banen opleveren.

Ten minste 200 miljoen pond (172 miljoen euro) zal worden geïnvesteerd in Barrow-in-Furness, een stad in het noordwesten van Engeland waar nucleaire onderzeeërs worden gebouwd. Nog eens 353 miljoen pond (303 miljoen euro) zal worden besteed aan nieuwe banen en opleidingen in zowel de militaire als civiele nucleaire sector.

De Britse regering gaat hiervoor samenwerken met defensiebedrijven BAE Systems, Rolls-Royce, Babcock en energieconcern EDF. Volgens Sunak zijn de investeringen nodig om “de toekomst van onze nucleaire afschrikking en kernenergie veilig te stellen”.

De Labour-oppositie heeft al laten weten dat ze “de plannen volledig steunt”. Barrow-in-Furness speelt een sleutelrol bij de bouw van de volgende generatie nucleair aangedreven onderzeeërs, die naar verwachting rond 2040 zullen worden ingezet als onderdeel van het Aukus-veiligheidspact met Australië en de Verenigde Staten.

Ook in Nederland is de discussie over kernenergie volop in beweging. Nederland heeft vier nieuwe kerncentrales nodig om de huidige klimaatdoelen te halen, in plaats van twee, zo stelde directeur Ad Louter van Urenco Nederland afgelopen vrijdag. Louter wees er hierbij op dat in het huidige klimaatakkoord geen rekening is gehouden met de jaarlijkse toename van het stroomverbruik.

In de huidige kabinetsplannen wordt uitgegaan van twee nieuwe kerncentrales. Die zouden op zijn vroegst in de tweede helft van de jaren dertig energie kunnen leveren. Maar volgens Louter is het stroomverbruik in Nederland in 2040 alweer bijna verdubbeld.

“Dat is een grote denkfout in het klimaatakkoord”, aldus de directeur van de Urenco-verrijkingsfabriek in Almelo, tevens voorzitter van vereniging Nucleair Nederland. “Ons stroomverbruik groeit elk jaar met twee tot drie procent. In het klimaatakkoord gaat men ervan uit dat die gelijk blijft.”

Kernenergie kan meer bijdragen aan energievoorziening Nederland

Kernenergie draagt nu voor 3 procent bij aan de Nederlandse stroomproductie. Met vier nieuwe kerncentrales kan dit vanaf 2040 stijgen tot 30 procent. “De resterende 70 procent kan dan opgewekt worden met hernieuwbare bronnen", aldus Louter.

De verwachtingen over het aandeel van zon en wind in de energietransitie, zijn nog steeds te optimistisch, vreest Louter. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze maand bekend dat nu al bijna de helft van de Nederlandse elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is.

"Dat lijkt heel veel, maar die energie heb je niet altijd tot je beschikking als je het nodig hebt, omdat het bewolkt is of er geen wind staat. "Louter hoopt daarom dat een nieuw kabinet van VVD, PVV, NSC en BBB haast zet achter de bouw van vier nieuwe centrales. "We weten dat deze partijen hier positief tegenover staan."

De afgelopen jaren is de beeldvorming over kernenergie razendsnel gekanteld. Enkele jaren geleden was Louter als voorzitter van Nucleair Nederland niet eens welkom bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord.

Volgens Louter voltrok de omslag in het denken over kernenergie zich al voor de Russische inval in Oekraïne. "Steeds meer landen kwamen erachter dat ze kernenergie nodig hebben voor de energietransitie. De oorlog in Oekraïne heeft dat versneld omdat ze toen merkten hoe afhankelijk ze waren van Russisch aardgas."

LEES OOK: De VS wil kleine kernreactoren maken op basis van een decennia oud concept – kernafval was daarbij wel een relatief groot probleem